Voor wie?

U bent nieuwsgierig of het interessant voor u en uw bedrijf kan zijn om te ondernemen op Curaçao. Maar voor wie is dit nou echt interessant?

Wanneer u uw bedrijf, of een dependance ervan, vestigt op Curaçao, kunt u van een vrijstelling van buitenlandse winst profiteren. When it’s to good to be true, it is to good to be true … toch? Nee toch niet! Dit voordeel is namelijk onderdeel van de Curaçaose wetgeving en is door de OESO aanvaard en door de EU recentelijk goedgekeurd.

Kosten vs Baten

We gaan meteen maar met de deur in huis vallen: ondernemen op Curaçao is niet voor elk bedrijf weggelegd.

Het laten draaien van uw onderneming, het faciliteren van directie en de evt daarbij horende consultancy voor substance, de jaarlijkse administratie … allemaal kostenposten die u eigenlijk niet kunt voorkomen als u gaat ondernemen op Curaçao. Dit is niet per se erg, u maakt een groot deel van deze kosten immers in Nederland ook.

Het is af te wegen of de te maken extra kosten, zoals kosten voor een deskundige directie, niet boven het te verwachten belastingvoordeel uitstijgen. De rekensom is vrij eenvoudig te maken en resulteert erin dat het omslagpunt ligt bij ongeveer €91.000 winst wanneer het trustkantoor kan voldoen aan de substance regeling en €248.000 winst wanneer zij consultancy moeten inhuren. U mag van een consultancy partij verwachten dat zij wel degelijk een toegevoegde waarde / input aan uw organisatie leveren; consultancy kosten zijn dus niet enkel kosten.

Wanneer uw prognoses u vertellen dat u dit bedrag binnen 1-2 jaar gaat realiseren, is een vestiging op Curaçao zeer interessant.

Voor wie - Tax Solutions Curaçao

Rekenvoorbeeld 1

Bedrijf(-sonderdeel) waarbij er door het trustkantoor géén consultancy hoeft te worden ingehuurd om te voldoen aan de substance regeling.

Winst € 91.000

Vennootschapsbelasting Nederland
16,5 % over € 91.000 € 15.015
Winstbelasting Curaçao nihil
Directie + Domicilie € 15.000
Conclusie
Nettowinst Nederland
€ 91.000 – € 15.015 € 75.985
Nettowinst Curaçao
€ 91.000 – € 15.000 € 76.000

Rekenvoorbeeld 2

Bedrijf(-sonderdeel) waarbij er door het trustkantoor wél consultancy moet worden ingehuurd om te voldoen aan de substance regeling.

Winst € 248.000

Vennootschapsbelasting Nederland
16,5 % over € 200.000 € 33.000
25% over € 48.000 € 12.000
Totaal € 45.000
Winstbelasting Curaçao nihil
Directie + Domicilie € 15.000
Consultancy € 30.000
Totaal € 45.000
Conclusie
Nettowinst Nederland
€ 248.000 – € 45.000 € 203.000
Nettowinst Curaçao
€ 248.000 – € 45.000 € 203.000

Rekenvoorbeeld 3

Bedrijf(-sonderdeel) waarbij er door het trustkantoor wél consultancy moet worden ingehuurd om te voldoen aan de substance regeling.

Winst € 600.000

Vennootschapsbelasting Nederland
16,5 % over € 200.000 € 33.000
25% over € 400.000 € 100.000
Totaal € 133.000
Winstbelasting Curaçao nihil
Directie + Domicilie € 15.000
Consultancy € 30.000
Totaal € 45.000
Conclusie
Nettowinst Nederland
€ 600.000 – € 133.000 € 467.000
Nettowinst Curaçao
€ 600.000 – € 45.000 € 555.000

Let op! Deze bedragen zijn een indicatie en onder voorbehoud. We rekenen graag uit wat de voordelen voor uw specifieke situatie zijn.
Bedragen in deze rekenvoorbeelden zijn exclusief de eenmalige investering voor inrichten, begeleiden en oprichten van de entiteit (± € 7.500)

 

Benieuwd waar uw bedrijf aan moet voldoen?
Lees snel verder …

I probably would have retired years ago if I hadn't found interesting things to do

Clint Eastwoodacteur - regisseur
Voor wie - Tax Solutions Curaçao

Bedrijfstakken

Uiteraard is ondernemen op Curaçao niet voor elk bedrijf of bedrijfstak interessant. Hieronder zetten we de bedrijven/bedrijfstakken uiteen waarvoor ondernemen op Curaçao direct een groot voordeel kan opleveren.

Ziet u uw bedrijfstak of uw bedrijfsomschrijving er niet bij staan en bent u benieuwd of ondernemen op Curaçao voor uw bedrijf interessant is? Neem dan gerust contact op met een van onze partners.

Webshops

Voor webshops (e-commerce) is het vestigen op Curaçao zeker interessant! De webshop hoeft namelijk niet verhuisd te worden naar een Curaçaose server, maar kan blijven staan waar hij staat.

Het logistieke proces kan blijven bestaan zoals het bestaat; zonder aanpassingen. De producten hoeven dus niet fysiek op Curaçao te zijn geweest om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling in de winstbelasting.

Meer weten? We schreven hier een uitgebreid blog over.

Gaming/Gambling

De online gaming / gambling industrie floreert als nooit te voren. Curaçao is daar enige tijd geleden ingedoken en richtte hier speciaal Curaçao E-gaming voor op. Hiermee ondersteunt Curaçao de ondernemers die hun digitale e-gaming of gambling bedrijf op Curaçao willen vestigen. Ze faciliteren tevens in het verlenen van de benodigde vergunningen.

Hierdoor is Curaçao de uitgelezen plek om uw e-gaming of e-gambling bedrijf te vestigen. Ook deze bedrijfstak kan gebruik maken van de regeling voor vrijgestelde winst op Curaçao.

Internationale kennisbedrijf

Wanneer u een (specialistisch) vak uitoefent en daarvoor de hele wereld over moet reizen (denk bijv aan fotografen, auto-specialisten enz) maakt het eigenlijk niet uit waar u uw bedrijf heeft gevestigd. Dit geldt natuurlijk ook voor uw herstel-, onderhouds- en opslagdiensten. Waarom dan niet kiezen voor Curaçao?

U kunt hier gebruik maken van het territoriale belastingstelsel wat al een heel groot pluspunt is, maar hoe heerlijk zou het zijn als u het tropische eiland Curaçao als uw thuis kan benoemen?

Internationale handel

Door verkochte producten direct te (laten) vervoeren naar de afnemer, is het voor exporterende bedrijven interessant om gevestigd te zijn op Curaçao. De goederen hoeven namelijk niet fysiek aanwezig te zijn (geweest) op Curaçao. Curaçao is een ideale plaats voor uw dropshipping business.

Naast het belastingvoordeel is Curaçao een ideale hub voor logistieke processen naar Zuid/Latijns-Amerika. Per boot en/of vliegtuig bereik je makkelijk de 500 miljoen (!) inwoners.

Meer weten? We schreven hier een uitgebreid blog over.

Is ondernemen op Curaçao voor u interessant?

Logo - Tax Solutions Curaçao

Contact

Benieuwd of dit ook voor uw bedrijf geldt, of wilt u bijv. meer weten over vrijgestelde winst op Curaçao? De partners van Tax Solutions Curaçao brengen graag advies aan u uit en doen dit met kennis van zaken.

Uw contactpersoon in Nederland: Erwin Simons van SmitsVandenBroek put uit jarenlange ervaring op het gebied van accountancy, Nederlandse en Curaçaose fiscaliteiten en bedrijfsbegeleiding en kent daarmee alle ins en outs voor wat betreft de fiscale mogelijkheden op Curaçao.

Wacht dus niet langer maar neem nu contact op!